CASA ATIBAIA

In the Shadow of Bo Bardi

Brazilian modernism is all about living inside with the illusion of being outside, the purity and elegance of ramps and staircases gently swirling around in a contemplative nature with a lightness of glass façades.

Casa Atibaia inhabits the forest by coexisting around and in-between the landscape rather than imposing on nature. A virtual space that sits between this delicate and airy essence and a more brutal and primitive aspect.

Close

Located on the Atibaia river in São Paulo, the house is the first collaboration between Charlotte Taylor and Nicholas Préaud. A space that sits between this delicate and airy essence and a more brutal and primitive aspect.

Following the geometric modernist principles but opened up onto an expansive organic inner courtyard that curves and responds to the surrounding vegetation, the house brings a gap between the outside and inside. This boundary is further broken down by the landscape itself which acts as a supporting element of the home.

 

Close

The entire structure is built around pre-existing rocks as natural pilotis, a more brutalist take on the modernist language. These rocks also occupy the interior to a functional extent, the bathroom and dressing room is carved entirely out of such forms with the smaller rocks acting as furnishing elements, dictating the fluid layout of the home.

The residing furniture is a balance of modernist gems, antique pieces and more contemporary additions with the likes of Pierre Augustin Rose, Charlotte Perriand and Pierre Chapo.

Close
Close